ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder)

Als je erg onrustig bent en je vaak moeilijk kan concentreren, kan het zijn dat je ADHD hebt. Wat ADHD precies is en welke behandelingen hier voor zijn, lees je hieronder.

Betekenis ADHD
ADHD is de afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent in het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Bij volwassenen met ADHD is de hyperactiviteit vaak wat minder aanwezig, omdat je geleerd hebt om hyperactief gedrag te onderdrukken. Kinderen met ADHD bewegen over het algemeen veel en druk. Het is echter een misverstand dat iedereen met ADHD last heeft van hyperactiviteit.

Symptomen ADHD
ADHD is een aandoening waarbij je:

  • veel (innerlijke) onrust ervaart
  • aandachtsproblemen hebt
  • druk en impulsief bent

Iedereen is weleens druk of snel afgeleid, maar mensen met ADHD hebben hier constant last van. Het gaat om een structureel en levenslang patroon, waardoor je op meerdere levensgebieden in de problemen raakt. De stoornis komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en valt onder de ontwikkelingsstoornissen.

Lees hier meer over de symptomen en kenmerken van ADHD.

Vormen van ADHD
ADHD kent twee hoofdvormen: ADHD van het gecombineerde type met zowel aandachtsproblemen als onrust en impulsiviteit en ADHD van het onoplettende type, ook wel ADD genoemd. Bij deze laatste vorm is vooral sprake van aandachts- en concentratieproblemen en is de persoon vaak juist erg rustig in gedrag en spreken. We spreken hier van ADHD, waar we ook ADD bedoelen. Hoewel de vormen anders zijn, gelden voor beide grotendeels dezelfde aanpak.

We gaan samen kijken hoe krijg je het weer rustig in je hoofd, hoe krijg je weer grip op je gedachten, gevoelens en gedrag. We gaan werken aan een strakke planning en proberen meer structuur te in je dag te plannen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *