Pesten

Pesten is iemand herhaaldelijk en over een langere periode zo behandelen dat hij of zij er ernstig onder lijdt. Dat kan gaan van flauwe en gemene opmerkingen tot geweld, uitsluiting en afpersing. Pesten kan mensen die gepest worden tot wanhoop drijven.

Pesten kan overal voorkomen: op het schoolplein, op de werkvloer en ook in het verzorgingshuis. In de afgelopen jaren is er ook aandacht gekomen voor pesten via internet. Dit wordt cyberpesten genoemd. Cyberpesten gebeurt vaak via sociale media, zoals Facebook, Twitter, Instagram of TikTok.

Oorzaken van pesten:
Concurrentiedrang, jaloezie, verveling, of om frustratie af te reageren.
De dader is vroeger zelf gepest of bang gepest te worden. Dan probeert hij of zij de aandacht van mogelijke pesters af te leiden door iemand anders te pesten.
Als een kind pest, kan er mogelijk sprake zijn van een gebrek aan warmte en geborgenheid in het gezin, of dat in het gezin agressief gedrag wordt toegestaan.
Groepsgedrag kan een rol spelen: de ‘leiders’ van een groep moedigen de anderen aan om de ‘underdog’ te pesten.
Soms pesten mensen vanuit een sociale onhandigheid en is de pester zich niet bewust van het effect op de ander, denkt hij /zij dat het een normale manier is van grapjes maken die ‘moeten kunnen’.
Gevolgen van pesten
Pesten kan iemand diep ongelukkig maken. Pesten kan de ontwikkeling van een kind dat gepest wordt negatief beïnvloeden. Psychische klachten bij kinderen of volwassenen die gepest worden, zijn bijvoorbeeld:

Onzekerheid en gevoel van minderwaardigheid
Eenzaamheid
Angst om naar school of werk te gaan
Verminderde school- of werkprestaties
Paniek en straatvrees
Bang om nieuwe contacten aan te gaan
Ziekteverzuim (met naar schatting tot 50%)
Gedragsstoornissen
Slapeloosheid
Overspannenheid en burn-out
Depressie
Zelfdoding

Als je gepest wordt is het niet gemakkelijk hierover te praten. Toch is het belangrijk vaardigheden te krijgen aangereikt om hier mee te leren omgaan, maar ook te leren inzien welke stappen er nodig zijn om  anders te gaan kijken naar het pestgedrag, samen met een coach maak je een plan om er zo goed mogelijk mee om te gaan!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *